17.04.2010 Guvernul confirmă: norul de cenuşă nu loveşte direct România astăzi
Autor: Oana Dan, Oana Ţepeş Greuruş
Comitetul de Urgenţă al Guvernului, întrunit astăzi, a anunţat că în următoarele 24 de ore, norul de cenuşă vulcanică, provenit de la explozia unui vulcan din Islanda, nu va ajunge în România şi populaţia nu are de ce să îşi facă griji.
„Nu există riscul ca el să se depună la sol, cel puţin în acest moment”, a declarat premierul Emil Boc, care a precizat că nu există nicio recomandare specială pentru populaţie. Comitetul de Urgenţă al Guvernului se va reuni din nou mâine la ora 12:00.
"Noi vom menţine în permanenţă sub observaţie evoluţia norului vulcanic", a mai spus acesta.
Noi informaţii în această seară
"Este posibil să fie închise aeroporturile din Cluj şi din Suceava. Vom afla în seara aceasta, în jur de ora 21:00", a mai spus premierul, completând că a cerut fiecărui aeroport să actualizeze datele de pe site privind cursele anulate.
Spaţiul aerian din nord-vestul României va fi închis mâine, începând cu ora 03:00, astfel încât nu vor fi funcţionale aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Satu Mare.
Norii uriaşi de cenuşă, care se îndreaptă către sud-estul Europei potrivit Eurocontrol, nu vor ajunge deasupra României, dar se vor apropia de nord-vestul ţării, potrivit directorului Agenţiei de Protecţia Mediului din judeţul Maramureş, Viorel Iancu.
Evz.ro a consultat mai mulţi specialişti care au explicat dacă norii de cenuşă provocaţi de erupţia unui vulcan în Islanda, care au paralizat astăzi traficul aerian în Europa, ne afectează direct.
Monitorizare atentă
Viorel Iancu a explicat pentru
evz.ro că de la Ministerul Mediului i s-a comunicat că norul nu va afecta direct România. Totuşi, autorităţile de protecţia mediului din judeţele Bihor, Maramureş, Satu-Mare şi Suceava vor monitoriza din două în două ore, timp de jumătate de oră, calitatea aerului. Astfel, spune Iancu, se va determina dacă particule din cenuşă ajung în România şi se va stabili ce conţin acestea.
El a subliniat că, deocamdată, nu are informaţii despre substanţele din aceste particule. Mai devreme, mass-media a vehiculat informaţia că norul de cenuşă va ajunge deasupra judeţului Maramureş, în noapte de 17 aprilie, informaţie infirmată de oficial.
Iată ce transmite Ministerul Mediului:
"Administraţia Naţională de Meteorologie a informat în această dimineaţă Ministerul Mediului şi Pădurilor în legătură cu erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oară miercuri, 15.04.2010, la numai două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută. Astfel, din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie precum şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică - Volcanic Ash Advisary - (VAAC), rezultă că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România, dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie".
Niciun risc pentru populaţie
Geologii spun că nu avem de ce să ne facem griji.
"În norii de cenuşă sunt particule de natură bazaltică. Noi cu aceste particule ne construim case, pavăm străzi şi sunt total inofensive. Nu conţin elemente fizice, gaze, ca să ne frică de ele", a declarat pentru
evz.ro Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologoic al României, dr. Ştefan Marincea.
În schimb, pericolul este mare pentru avioane. Norul de pudră ar bloca prizele de aer, iar motoarele aeronavelor se opresc.
Specialistul a explicat că erupţia vulcanului din Islanda e un caz particular, deoarece Eyjafjallajokull a erupt sub un gheţar.
Ca o picatură de apă pe o plită încinsă
"Lava la o temperatură de peste 800 de grade a intrat în contact cu apa îngheţată. E un fenomen similar unei explozii. S-au antrenat toate particulele la o distanţă foarte mare, peste 11.000 de metri", a mai explicat Ştefan Marincea.
S-ar putea să plouă cenuşiu
Când norul va întâlni nişte straturi cu umiditate, se vor forma cristale de gheaţă şi va ploua cenuşiu. Cel mai probabil, polonezilor s-ar putea să le coloreze puţin umbrelele.
Pericol de poluare
Totuşi, particulele din această cenuşă pot reprezenta un pericol de poluare, dacă sunt depăşite concentraţiile maxime admise de 50 de micrograme pe metru cub, care este valoarea maximă admisa prin regulile Uniunii Europene, a explicat pentru
evz.ro Gabriela Iorga, lector doctor la Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti.
„Este foarte probabil ca particulele mari se vor depune în partea de nord şi centru a Europei. Ceea ce ar putea ajunge la noi sunt particule de dimensiuni mici”, a precizat aceasta, subliniind ca ele pot rămâne în atmosferă până la cinci zile.
Astfel persoanele care suferă de astm pot fi afectate şi ar fi mai bine să nu iasă prea des din casă. Totuşi, ea spune că până nu se cunosc exact concentraţiile masice ale substantelor din particule nu se poate spune la ce nivel vor fi resimţite efectele.
Norul de cenuşă a afectat spaţiul aerian din Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Franţei, unele părţi din Germania şi unele zone din Polonia, între care Varsovia, a precizat Eurocontrol.
e pacat ca ceea xce vedem era p cale sa se intample
:((